Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten

Diarree

Bij diarree is er sprake van grote hoeveelheden dunne, waterige ontlasting. Als de diarree korter dan twee weken aanhoudt, dan spreekt men van acute diarree. Wanneer dit langer is dan twee weken diarree is er sprake van chronische diarree. Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, een parasiet of een virus. Chronische diarree kan worden veroorzaakt door een voedingsintolerantie, hormonale afwijkingen, ontstekingen van het darmslijmvlies, stress of het gebruik van geneesmiddelen, zoals antibiotica, en door radiotherapie bij bestralingen.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), wordt ook wel spastische darm of Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Dit is een chronische darmstoornis. Constipatie, diarree, buikpijn, winderigheid en boeren zijn vaak voorkomende klachten. Het verschil met andere aandoeningen van de darmen is dat er geen zichtbare afwijkingen zijn zoals weefselbeschadiging of tumoren. Bij PDS is de oorzaak vaak onduidelijk. Het uitsluiten van een gluten-, tarwe-, of koemelk-allergie/intolerantie is hierbij van belang.

Winderigheid

Van nature laten wij winden doordat wij lucht inslikken, dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het eten. Wanneer voedsel niet goed wordt verteerd in de dunne darm wordt het door fermentatie bacteriën in de dikke darm omgezet. Hierbij komen onder andere de gassen methaan en waterstofsulfide vrij, wat voor een vieze geur zorgt. Daarnaast bestaat een wind uit stikstof en koolstofdioxide. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals een tekort aan verteringsenzymen, niet goed kauwen, voedingsintolerantie, te vaak eten en verkeerde voeding. Het is belangrijk om als eerste de voeding aan te passen.

Buikpijn

Iedereen heeft wel eens buipijn of buikklachten. Dit kan door emoties komen maar ook door (verkeerde)voeding. Maar wanneer het chronisch is, wordt dit erg vervelend. Dit kan komen doordat de maag overbelast wordt door verkeerde voeding dat voor een overmaat aan boeren kan zorgen. Het kan een infectie in de darmen zijn die om de zoveel tijd op komt spelen. Verder kunnen maagzuur problemen, verteringsproblemen of een voedingsintolerantie een rol spelen. Omdat buikpijn een algemeen begrip is kan dit meerdere oorzaken hebben. De praktijk leert dat deze klachten goed te behandelen.

Colitis-ulcerosa

Bij colitis-ulcerosa is er een ernstige ontsteking in de dikke darm. Kenmerkende symptomen zijn: diarree, vaak met bloed en slijm en hevige buikkrampen in de onderbuik. Wanneer u niks doet aan deze aandoening zal dit voor steeds meer schade zorgen in de darmen. Het lichaam kan daardoor minder voedingsstoffen opnemen, geeft infecties de kans om de kop op te steken en zorgt voor een stille ontsteking in het lichaam. Stille ontstekingen of kleine ontstekingen genoemd, zijn de bron voor bijna alle ziekten en aandoeningen in het lichaam. Het is belangrijk om die ontstekingen onder controle te krijgen en de infectie aan te pakken. 

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. De ontstekingen bij de ziekte van Crohn kunnen in het hele maagdarmkanaal voorkomen. Vaak zijn de klachten periodiek en keren ze op gezette tijden terug. Gewichtsverlies, bloederige diarree en buikpijn zijn vaak voorkomende klachten.

Aanpak en begeleiding

U wordt begeleid in uw voedingskeuze. Bij het opstellen van het voedingsplan maak ik gebruik van bloedonderzoek en in overleg darmonderzoek. Hieruit kunnen voedingsintoleranties voortkomen. Het voedingsplan word op uw afgestemd waarbij ik rekening houd met veganistisch, vegetarisch, gluten-arm, zuivel-arm en een noten-arm voedingspatroon (of indien andere aanpassingen). Voeding en supplementen zijn erop gericht op:

de klachten te verminderen;

de ontsteking te remmen;

het immuunsysteem te ondersteunen en te versterken;

de fasen tussen opvlammingen (perioden van ernstige ontsteking en symptomen) te verlengen;

het tekort aan mineralen en vitamines aan te vullen.

Wanneer het uw doel is om te stoppen of te minderen met uw medicatie moet u dit in overleg doen met uw huisarts of specialist.

U krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.