Maag- en darmklachten

Diarree

Bij diarree is er sprake van grote hoeveelheden dunne, waterige ontlasting. Als de diarree korter dan twee weken aanhoudt, dan spreekt men van acute diarree. Wanneer dit langer is dan twee weken diarree is er sprake van chronische diarree. Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, een parasiet of een virus. Chronische diarree kan worden veroorzaakt door een voedingsintolerantie, hormonale afwijkingen, ontstekingen van het darmslijmvlies, stress of het gebruik van geneesmiddelen, zoals antibiotica, en door radiotherapie bij bestralingen.

Colitis-Ulcerosa

Bij colitis-ulcerosa is er een ernstige ontsteking in de dikke darm. Kenmerkende symptomen zijn: diarree, vaak met bloed en slijm en hevige buikkrampen in de onderbuik.

Gastritis

Acute gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies dat gepaard gaat met misselijkheid, braken (soms met bloed) en verteringsproblemen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie van de Helicobacter pylori. Bij een chronische gastritis kunnen er tekorten ontstaan aan mineralen en vitamines. Onbehandeld kan dit de kans op maagkanker verhogen.

Hyperpermeable darm

Bij een hyperpermeabele darm zijn de darmen zo aangetast dat stoffen vanuit de darmen ongecontroleerd het bloed in kunnen komen. Dit kan voor erge ontstekingen zorgen in de darmen en ook op andere plekken in het lichaam. Onbehandeld kan dit leiden tot een verzwakt immuunsysteem, spijsverteringsproblemen, buikpijn, vermoeidheidsklachten, concentratiestoornissen, energieloosheid en slecht slapen.

Malabsorptie

Bij malabsorptie worden niet alle voedingsstoffen – zoals mineralen en vitamines – opgenomen uit de darmen. Dit kan worden veroorzaakt door onvoldoende absorptieoppervlak van de darmen (zoals bij coeliakie); een niet goed absorberende darmwand (bijvoorbeeld door een schimmelinfectie); een bacteriële disbalans; parasieten of ontstekingen.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), wordt ook wel spastische darm of Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. Dit is een chronische darmstoornis. Constipatie, diarree, buikpijn, winderigheid en boeren zijn vaak voorkomende klachten. Het verschil met andere aandoeningen van de darmen is dat er geen zichtbare afwijkingen zijn zoals weefselbeschadiging of tumoren. Bij PDS is de oorzaak vaak onduidelijk. Het uitsluiten van een gluten-, tarwe-, of koemelk-allergie/intolerantie is hierbij van belang.

Winderigheid

Van nature laten wij winden doordat wij lucht inslikken, dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het eten. Wanneer voedsel niet goed wordt verteerd in de dunne darm wordt het door fermentatie bacteriën in de dikke darm omgezet. Hierbij komen onder andere de gassen methaan en waterstofsulfide vrij, wat voor een vieze geur zorgt. Daarnaast bestaat een wind uit stikstof en koolstofdioxide. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals een tekort aan verteringsenzymen, niet goed kauwen, voedingsintolerantie, te vaak eten en verkeerde voeding. Het is belangrijk om als eerste de voeding aan te passen.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. De ontstekingen bij de ziekte van Crohn kunnen in het hele maagdarmkanaal voorkomen. Vaak zijn de klachten periodiek en keren ze op gezette tijden terug. Gewichtsverlies, bloederige diarree en buikpijn zijn vaak voorkomende klachten.

Aanpak en begeleiding

U wordt begeleid in uw voedingskeuze waarbij we zoveel mogelijk een veganistische en glutenvrije voedingsstijl gebruiken. Later in het therapieplan is er meer ruimte voor het gebruik van verantwoorde dierlijke producten. Voeding en supplementen zijn erop gericht op:

de klachten te verminderen;

de ontsteking te remmen;

het immuunsysteem te ondersteunen en te versterken;

de fasen tussen opvlammingen (perioden van ernstige ontsteking en symptomen) te verlengen;

het tekort aan mineralen en vitamines aan te vullen.

Wanneer het uw doel is om te stoppen of te minderen met uw medicatie moet u dit in overleg doen met uw huisarts of specialist.

U krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.