Gewrichtsklachten

Artritis reumatoïde

Dit is een chronische aandoening met ontstekingen van de gewrichten en de omringende spieren, pezen en banden. Het wordt gerekend tot de auto-immuunziektes. Dit begint tussen de 30 en 60 jaar. Wist je dat een storing in de darmen (de dysbiose) hierbij een grote rol speelt? Met gerichte voedingskeuzes en suppletie pakken we de darmen aan, en daarmee vaak de oorzaak van alle klachten.

Artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen van de gewrichten die ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam wordt aangemaakt. Dit treedt meestal op latere leeftijd op. De oorzaak is vaak niet duidelijk. Vaak spelen overgewicht of gewrichtsbeschadiging na een letsel een rol. 

Jicht

Een aandoening aan de gewrichten die zeer pijnlijk kan zijn. Dit komt meestal voor in de grote teen, hand, vingers, pols of knie. Onder andere erfelijkheid, voeding en alcoholgebruik spelen hierbij een rol. Vaak verloopt de stofwisseling niet goed, waardoor urinezuur wordt opgehoopt, wat op zijn beurt weer kan leiden tot pijn. Bij het therapieplan staat het verminderen van urinezuur centraal. Voeding en suppletie zijn erop gericht om minder urinezuur in het lichaam op te bouwen en de pijn te reduceren.

Aanpak en begeleiding

Je wordt begeleid in jouw voedingskeuze. Bij het opstellen van het voedingsplan maak ik gebruik van bloedonderzoek en in overleg darmonderzoek. Hieruit kunnen voedingsintoleranties voortkomen. Het voedingsplan word op jouw afgestemd waarbij ik rekening houd met veganistisch, vegetarisch, gluten-arm, zuivel-arm en een noten-arm voedingspatroon (of indien andere aanpassingen). Voeding en supplementen zijn erop gericht om:

de pijnklachten te verminderen;

ontstekingen te remmen;

de afbraak van het kraakbeenweefsel te remmen.

Wanneer het jouw doel is om te stoppen of te minderen met jouw medicatie moet je dit in overleg doen met jouw huisarts of specialist.

Je krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.