Huidaandoeningen

Huid
aandoeningen

De huid is de weerspiegeling van de darmen. Wanneer je last hebt van huidaandoeningen of huidklachten zoals eczeem en psoriasis ligt daar vaak een verstoring in de darmen achter. Door de verstoring in de darmen raakt ook de lever overbelast. Deze verstoringen hebben invloed op je huid.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die slechts zijdelings met elkaar te maken hebben. Van veel vormen van eczeem is nog maar weinig bekend over de oorzaak. De meeste – maar niet alle! – vormen van eczeem gaan gepaard met jeuk, maar lang niet alle jeukende huidaandoeningen zijn eczeem. Andere veel voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering, bultjes en soms blaasjes.

Acne

Acne vulgaris is een aandoening van de talgklier en het haarzakje, resulterend in mee-eters, puistjes en/ of zwellingen onder de huid. Acne komt voor op de huid van het gezicht, nek, bovenarmen en de romp tot de gordel. De aandoening komt het meest voor tijdens de puberteit. Een (vermoedelijk door hormonen opgewekte) verhoogde afscheiding van talg wordt als een van de oorzaken gezien. 

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening die scherp begrensde rode plekken met schilfers veroorzaakt, gepaard gaande met jeuk en soms pijn. Andere symptomen zijn gewrichtspijnen en verdikte en vervormde nagels. De plekken komen vaak voor op de strekzijde van gewrichten zoals ellebogen en knieën, maar ook op de romp en de hoofdhuid. De klachten worden veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag, ten gevolge van ontsteking in de huid. Hierbij worden de te veel gemaakte collageen niet afgestoten, met als gevolg plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen. De ernst van de aandoening verschilt sterk per persoon. De exacte oorzaak van psoriasis is niet bekend; algemeen wordt psoriasis tot de auto-immuunziekten gerekend. Er is echter ook sprake van een genetische component. 

Aanpak en begeleiding

Aanpak en begeleiding

Je wordt begeleid in je voedingskeuze. Bij het opstellen van het voedingsplan maak ik gebruik van bloedonderzoek en in overleg darmonderzoek. Hieruit kunnen voedingsintoleranties voortkomen. Het voedingsplan wordt op jou afgestemd waarbij ik rekening houd met veganistisch, vegetarisch, gluten-arm, zuivel-arm en een noten-arm voedingspatroon (of indien andere aanpassingen).

Wanneer het je doel is om te stoppen of te minderen met je medicatie moet je dit in overleg doen met je huisarts of specialist.

Je krijgt lifestyle- en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.

De voeding en eventuele supplementen zijn gericht op het volgende: