Huidaandoeningen

Acne Vulgaris

Acne vulgaris is een aandoening van de talgklier en het haarzakje, resulterend in mee-eters, puistjes en/ of zwellingen onder de huid. Acne komt voor op de huid van het gezicht, nek, bovenarmen en de romp tot de gordel. De aandoening komt het meest voor tijdens de puberteit. Een (vermoedelijk door hormonen opgewekte) verhoogde afscheiding van talg wordt als een van de oorzaken gezien. 

Dermatitis

Dermatitis is een ontsteking van de bovenste laag van de huid die gepaard kan gaan met jeuk, blaren, roodheid en zwelling. Dermatitis is een algemene benaming waar verschillende aandoeningen onder vallen, zoals atopische dermatitis (eczeem), contactdermatitis (ontstekingen als gevolg van contact met irriterende stoffen), dermatitis bullosa (blarenvormende ontsteking), seborroïsch eczeem en dermatitis herpetiformis (als gevolg van coeliakie).

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die slechts zijdelings met elkaar te maken hebben. Van veel vormen van eczeem is nog maar weinig bekend over de oorzaak. De meeste – maar niet alle! – vormen van eczeem gaan gepaard met jeuk, maar lang niet alle jeukende huidaandoeningen zijn eczeem. Andere veel voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering, bultjes en soms blaasjes.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening die scherp begrensde rode plekken met schilfers veroorzaakt, gepaard gaande met jeuk en soms pijn. Andere symptomen zijn gewrichtspijnen en verdikte en vervormde nagels. De plekken komen vaak voor op de strekzijde van gewrichten zoals ellebogen en knieën, maar ook op de romp en de hoofdhuid. De klachten worden veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag, ten gevolge van ontsteking in de huid. Hierbij worden de te veel gemaakte collageen niet afgestoten, met als gevolg plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen. De ernst van de aandoening verschilt sterk per persoon. De exacte oorzaak van psoriasis is niet bekend; algemeen wordt psoriasis tot de auto-immuunziekten gerekend. Er is echter ook sprake van een genetische component. 

Aanpak en begeleiding

Aanpak en begeleiding

U wordt begeleid in uw voedingskeuze waarbij we zoveel mogelijk een veganistische en glutenvrije voedingsstijl gebruiken. Later in het therapieplan is er meer ruimte om verantwoorde dierlijke producten te gebruiken. Voeding en supplementen zijn erop gericht om:

het verminderen van de klachten;

het remmen van ontstekingen;

ondersteunen van het immuunsysteem;

Wanneer het uw doel is om te stoppen of te minderen met uw medicatie moet u dit in overleg doen met uw huisarts of specialist.

U krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.