Hormoongerelateerde klachten

Depressieve klachten

Neerslachtigheid en stemmingsproblemen zijn kenmerken van depressieve gevoelens. Depressiviteit bestaat in veel gradaties en kan mild tot ernstig zijn. Ernstige depressiviteit gaat vaak gepaard met een gebrek aan levenslust. Mensen met ernstige depressiviteit dienen een arts te raadplegen. Winterdepressie (winterblues) is een voorbeeld van een milde vorm van depressiviteit. Jaarlijks hebben ongeveer 500.000 mensen last van een winterdepressie. Niet iedere sombere of verdrietige stemming is een psychische aandoening. Verschillende neurotransmitters, waaronder serotonine en dopamine, spelen een rol bij stemmingsproblemen.

Hypothyroïdie

Hierbij is er een gebrek aan schildklierhormonen dat op het hele lichaam effect heeft. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Het kan primair door ziekte van de schildklier zelf worden veroorzaakt, zoals de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte die de schildklier aantast. Maar het kan ook komen door een verstoorde werking van de hypofyse of hypothalamus. Bijbehorende symptomen zijn vermoeidheid, kouwelijkheid en gewichtstoename, een verhoogde vatbaarheid voor depressie en het vasthouden van vocht (oedeem).

Menstruatie problemen

Vrouwen en hormonen. Het is anno 2020 bijna niet meer mogelijk voor vrouwen om geen problemen te hebben met het hormoonstelsel. Stress, drukte, voeding, beweging en ontspanning hebben allemaal invloed op de hormonen. Wanneer die uit balans zijn, kan dit verschillende klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld een pijnlijke of onregelmatige menstruatie of een menstruatie met heel veel bloedverlies, maar ook migraine-aanvallen, enorme eetbuien, depressiviteit en erge stemmingswisselingen.

Overgangsklachten

Rond de 41e gaan bepaalde hormoonspiegels naar beneden. Waarna rond de 51e gemiddeld de menopauze begint. Onder andere oestrogeen en progesteron nemen dan steeds verder af. Opvliegers, zweten, slechter slapen, grote risico op botbreuken, gewichtstoename rond de buik en en benen kunnen het gevolg zijn. Het lichaam verandert en er breekt een nieuwe levensfase aan. Laat u begeleiden en kom sterker en gezonder de overgang door.

Verminderde vruchtbaarheid

Industriële voeding, pesticiden, plastics door het eten, drinkwater met medicijnen, meer dan acht uur zitten op een dag, straling van apparatuur, amper meer bewegen, minder naar buiten, een verstoorde darmwerking, een verstoord hormoonstelsel – allemaal kunnen ze leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Dit heeft effect op alle orgaanstelsels en dus ook op de vruchtbaarheid. Ga gezond aan de gang en kom er bij mij achter hoe u dit moet aanpakken om wel aan een eventuele kinderwens te kunnen voldoen.

Diabetes mellitus type II

Bij diabetes type I worden bepaalde cellen (beta cellen) op de alvleesklier vernietigd waardoor er geen insuline wordt aangemaakt. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Bij diabetes type II werken de beta cellen wel en wordt er wel insuline afgegeven. Diabetes type II is het gevolg van insulineresistentie van lever-, spier-, en vetweefsel, een verminderde productie van insuline en een verhoogde glucoseproductie van de lever. Het lichaam reageert niet meer goed op insuline. Dit wordt bevorderd door stresshormonen (adrenaline en cortisol), groeihormonen en stoornissen in de doelcel zelf. Dit laatste is bijvoorbeeld een verstoring van het glucosetransport door het celmembraan. Diabetes type II komt vaak voor bij mensen met overgewicht of met een verkeerd eetpatroon. Door de juiste voeding te nemen en meer te bewegen kan dit proces omgekeerd worden.

Aanpak en begeleiding

U wordt begeleid in uw voedingskeuze waarbij we zoveel mogelijk een veganistisch en glutenvrij voedingspatroon gebruiken. Later in het therapieplan is er meer ruimte voor het gebruik van verantwoorde dierlijke producten. Voeding en supplementen zijn erop gericht om:

de klachten te verminderen;

de hormonen balans te ondersteunen;

hormoon gerelateerde cyclussen en processen te optimaliseren;

neurotransmitters te optimaliseren;

het tekort aan hormonen te optimaliseren door aanvulling met micronutriënten zoals mineralen en vitamines.

Wanneer het uw doel is om te stoppen of te minderen met uw medicatie moet u dit in overleg doen met uw huisarts of specialist.

U krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam. De lifestyle adviezen zijn erop gericht stress te verminderen, naar het lichaam te leren luisteren en de signalen van stress eerder te herkennen.