Hart- en vaatziekten

Athero- en arteriosclrose (aderverkalking)

Een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten. Bij arteriosclerose is sprake van degeneratie van het weefsel van de wand van slagaders, waardoor deze verharden en hun elasticiteit verliezen. Er kan minder bloed doorheen en dus ook minder zuurstof en voedingsstoffen. Gebeurt dit in de hersenen of in het hart, dan noemen we dit een infarct, Dat is het eerste voorteken van een verstopping met vaak ernstige gevolgen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol; het staat aan de basis om dit proces weer om te draaien.

Hartkloppingen

Het snel, heftig en onregelmatig samen kloppen van het hart. Vaak heeft dit niks te maken met een hartaandoening. Het kan worden veroorzaakt door allergische reacties, voedingsintolerantie, verhoogde bloeddruk, stress, stofwisselingsstoornissen of een disbalans in het hormoonstelsel.

Hypertensie (hoge bloeddruk)

Een van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen, beroerte en nieraandoeningen. In veel gevallen is dit het gevolg van stress of vernauwing (arteriosclerose) van de bloedvaten. Ook aandoeningen aan de lever en hormonale afwijkingen kunnen hypertensie veroorzaken. Hypertensie is de meest voorkomende aandoening van hart- en vaatziekten. De bloeddruk wordt gemeten door de bovendruk en onderdruk vast te stellen. Bij volwassenen is een onderdruk van 120-129 en een bovendruk van 80-84 normaal. Dit wordt als 120/80 mm HG weergegeven. Bij hypertensie is de bloeddruk hoger dan 140/90 mmHG. Bloedvaten – vooral de slagaders – kunnen niet meer goed uitzetten en zijn minder flexibel.

Verhoogd cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die wordt gebruikt als bouwsteen voor bepaalde lichaamscellen, vitamine D en als bestanddeel van hormonen en galzuren. Cholesterol is van levensbelang en wordt vaak in het verkeerde daglicht gezet. Cholesterol is onder andere in te delen in LDL (klein cholesterol) en HDL (groot cholesterol). LDL wordt gezien als minder goed voor het lichaam en HDL juist weer als goed voor het lichaam. Tegenwoordig wordt een cholesterol waarde van rond de 5 mmol/l als streef waarde gezien; het liefst moet het nog lager. Want hoe hoger het cholesterol gehalte, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Maar is dit ook zo? Is LDL wel zo slecht? Voorheen was een waarde van 8 mmol/l geen probleem. Waarom is dit nu dan wel een probleem? Cholesterol is pas een probleem wanneer LDL aan elkaar plakt en geoxideerd is. Dit hecht zich vast aan vaatwanden bij arteriosclerose (in de kleinste slagader vaten) waardoor het bloedvat verkalkt en minder soepel wordt. Het bloedvat kan verstopt raken of openscheuren. U vergroot hierdoor de kans op een infarct. Het aan elkaar plakken en oxideren van LDL komt door het eten van veel vlees, snelle suikers (dus ook brood, pasta, rijst en aardappelen), weinig fruit eten en weinig beweging.

Aanpak en begeleiding

U wordt begeleid in uw voedingskeuze waarbij we een veganistisch en glutenvrij voedingsstijl gebruiken die bij u aansluit. Later in het therapieplan is er meer ruimte voor het gebruik van verantwoorde dierlijke producten. Voeding en supplementen zijn erop gericht op:

ontstekingen in de bloedvaten te verminderen;

plaquevorming in de bloedvaten te verminderen;

de bloeddruk te verlagen;

de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren en te versterken.

Wanneer het uw doel is om te stoppen of te minderen met uw medicatie moet u dit in overleg doen met uw huisarts of specialist.

U krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam.