Longklachten en COPD

Astma

Astma bronchiale is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen van de longen. Chronische ontsteking in de longen kan gepaard gaan met ‘ademtekort’ of ‘hijgen’. Astma kan worden veroorzaakt door allergische reacties, milieuvervuiling, chronische luchtweginfecties en psychosomatische factoren.

COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) omvat een aantal chronische longaandoeningen waarbij sprake is van stoornissen in de gaswisseling (opname van zuurstof en afvoer van kooldioxide en water). Tot COPD behoren chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en wordt ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren. Genezing is tot nu toe nog niet mogelijk. Naast roken kunnen ook luchtvervuiling, (werkgerelateerde) blootstelling aan schadelijke stoffen, longinfecties en erfelijke aanleg COPD veroorzaken. Stoppen met roken is het eerste advies.

Luchtwegaandoeningen

Luchtwegaandoeningen zijn de minder zware klachten (in vergelijking met chronische bronchitis en longemfyseem). Klachten kunnen zijn: vaak hoesten, lichte benauwdheid, keelontstekingen en vastzittend slijm. Hier kan een te actief immuunsysteem of juist een verstoord immuunsysteem achter zitten. Het belangrijkste is de oorzaak op te sporen en te behandelen.

Aanpak en begeleiding

Je wordt begeleid in jouw voedingskeuze. Bij het opstellen van het voedingsplan maak ik gebruik van bloedonderzoek en in overleg darmonderzoek. Hieruit kunnen voedingsintoleranties voortkomen. Het voedingsplan word op jouw afgestemd waarbij ik rekening houd met veganistisch, vegetarisch, gluten-arm, zuivel-arm en een noten-arm voedingspatroon (of indien andere aanpassingen). Voeding en supplementen zijn erop gericht om:

de klachten te verminderen;

de gevoeligheid voor ontstekingen te verminderen;

de ontstekingen te remmen;

het longweefsel te beschermen tegen oxidatieve invloeden;

en het immuunsysteem tot rust te brengen.

Wanneer het jouw doel is om te stoppen of te minderen met jouw medicatie moet je dit in overleg doen met jouw huisarts of specialist.

je krijgt lifestyle– en bewegingsadviezen om het lichaam te versterken en meer rust te creëren in het lichaam. Tevens krijg je ademhalingsoefeningen om de longen te versterken.